четвер, 9 квітня 2015 р.

Чистий четвер

Картинки по запросу чистий четвер картинкиПісля Таємної вечері Христос, показуючи Своє смирення, омив ноги учням, що теж знайшло відображення в богослужбовій практиці Церкви. Чин омивання ніг відбувається архієреєм після літургії, який, подібно до Христа, омиває ноги дванадцяти священнослужителям. Ще у Великий четвер згадують останню бесіду з учнями, Гефсиманське боріння. Вночі – зрада і взяття Христа під варту.
Увечері у Великий четвер здійснюється ранкова Велика п'ятниця – одна з найдовших і найкрасивіших служб в році, відома під назвою "Дванадцять Євангелій". На ній згадуються Страсті Господні від молитви Спасителя в Гефсиманському саду до покладання Його Тіла під Домовину.
Є марновірство, що в цей день потрібно піти в душ до заходу сонця. Насправді потрібно очищати серце, помисли. Чистий четвер – від того, що людина сповідається і причащається святим тайнам Христовим. Очистившись, але не вмившись. Можна омити руки, як це зробив Пилат, але залишився зі скам'янілим серцем. Інша справа – що в народі в цей день принято прибирати будинок, пекти паски та фарбувати і розписувати яйця. Але ось пропускати заради цього службу неприпустимо.

Немає коментарів:

Дописати коментар