вівторок, 12 травня 2015 р.

Тест з української мови не склали 23 тисячі випускників

Тест з української мови і літератури не склали 23 тисячі учасників зовнішнього незалежного оцінювання або 8,4 % від кількості тих, хто взяв участь у тестуванні. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання Експертної комісії Українського центру оцінювання якості освіти.

Визначенню порогового бала передувала робота 9 експертних груп з різних регіонів, які шляхом використання методик - В. Ангоффа та К. Беука та математично-статистичних розрахунків дійшли висновку та запропонували встановити поріг тесту на рівні 25 балів. Максимальна оцінка за виконання тесту базового рівня дорівнює 104 балам, для тесту поглибленого рівня – 136.

Разом з тим рішення експертів не було підтримано експертною комісією УЦОЯО, яка користуючись своїм правом на підсумкове рішення щодо визначення порогового бала, вирішила знизити поріг до 22 тестових балів. Рішення було ухвалене більшістю членів експертної комісії.

Отже, після визначення порогу у 22 тестових бали, учасники ЗНО, які подолали визначений бар’єр отримають рейтингову оцінку за шкалою від 100 до 200 балів, що відображатиме місце абітурієнта серед інших учасників ЗНО з української мови і літератури.

Ті випускники шкіл, які набрали менш ніж 22 бали за виконання завдань тесту не зможуть брати участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, і відповідно, вступати до вищих навчальних закладів у 2015 році.

Також результати ЗНО з української мови і літератури будуть враховані, як державна підсумкова атестація за шкільний курс з української мови. З цією метою буде затверджена окрема таблиця відповідності тестових балів оцінкам рівнів навчальних досягнень за шкільною шкалою від 1 до 12 балів.

Варто зазначити, що визначений експертної комісією поріг тесту є одним з найнижчих за час проведення ЗНО.

Участь у зовнішньому незалежному оцінювання з української мови і літератури взяли 275 тисяч випускників шкіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар